3.7.2013

Chiari (leikkausjonoon pääsy)

Heippa! Kirjoittelen taas vaihteeksi päänsärystäni tänne blogiin. Monia ei varmaan kiinnosta lainkaan mutta kirjoittelen näitä enimmäkseen omaksi "ilokseni", koska on mielenkiintoista jälkeen päin lueskella miten asiat on muuttunut ja edistyneet. Oon kirjoitellut enemmänkin päänsärkyni syistä näissä postauksissa KLIK! ja KLIK! jos joku haluaa lueskella vähän taustoja.

Tänään kuitenkin mulla oli kauan odotettu aika Taysiin neurokirurgian ylilääkärille jonka oli määrä konsultoida auttaisko pään leikkaus mua. No, sinne menin siis tänä aamuna ja jännitti niiin paljon mitä lääkäri sanoo ja ottaako se mun tilanteen vakavissaan. 
Lääkäri oli todella mukava ja perusteellinen kun hän selitti itsessään Chiarista ja leikkauksesta. Lopuksi hän kysyi multa että "mitä tehdään, odotetaanko vielä oireiden mahdollista helpottumista vai aletaanko suunnitella leikkausta?". Mä kerroin että olen mielestäni kokeillut tässä vajaan 1,5v:n aikana kaikkea mahdollista eikä mikään ole parantanut oloa, joten olen leikkauksen kannalla. Lääkäri kertoi sitten leikkausriskit ja aikataulua.
Leikkaukseen pääsen siis todennäköisesti loka-marraskuussa. Itse leikkaus kestää kuulemma 3-6 tuntia. Leikkauksen jälkeen vietän sairaalassa aikaa viikosta kahteen viikkoon. Ja mukava asia oli se että saan olla Taysin potilashotellissa jossa mulla on oma huone johon saa tulla koska vaan vieraita ja vaikka joku yöpyä mun kanssa jos niin tahdon. Tää on musta tosi kiva että saa levätä rauhassa mutta myös läheiset voi olla tukena vuorokauden ympäri. Sairaalasta kotiutumisen jälkeen sairaslomaa on kuukaudesta kahteen kuukauteen.
Niin ja mitä itse leikkauksessa tapahtuu? Takimmaiseen kallokuoppaan tehdään lisää tilaa poistamalla luuta ja avaamalla ylimpien niskanikamien takakaaria, jotta selkäydinkanavaan saadaan lisätilaa. Eli siis pikkuaivoihin ei kosketa lainkaan eikä pään sisältä leikata mitään "välttämätöntä", pari luunpalaa vain.
Leikkaukseen liittyy aina riskejä, tottakai. Pelkäsin että riskit olisivat mahdollisesti vakavia ja suuria mutta lääkäri kertoi 
että riskeinä pääasiassa on haavan tulehtumista, kipua ja pahoinvointia.Nyt olo on jokseenkin epätodellinen. Olen odottanut jotain ratkaisua todella kauan. Tänään oon kärsinyt taas niin hirveästä särystä etten päässyt lääkärin jälkeen enää töihinkään. Mutta luulen että koko yön ja aamun jännitys pahensi särkyä lisää.  

Nyt siis vaan odotellaan että jonohoitaja ottaa yhteyttä ja kertoo koska pääsen leikkaukseen. Toisaalta 3-4kk tuntuu todella pitkältä, mutta toisaalta on helpottavaa tietää että jotain tulee nyt varmasti tapahtumaan eikä vaan odota turhaan. 


Kuvat tulitikkutehtaalta jossa oltiin tyttöjen kanssa kuvailemassa9 kommenttia:

Enni kirjoitti...

Hui, kuulostaa hurjalta! :/ Onnea mihin ikinä ratkaisuun päädytkään, toivottavasti paranet!

Minni kirjoitti...

Kiitos sulle Enni! :)

Enni kirjoitti...

:)

Jenna kirjoitti...

Voi Minni rakas, mä oon niin onnellinen sun puolesta, kun tiedät nyt että on jotain mitä odottaa, mikä voi parantaa sun oloo huomattavasti! <3 Ja tiedät varmasti, että jos joku asia pelottaa tai haluat muuten vaan jutella niin mä oon aina valmis kuunteleen. :) ...ja aion vierailla siä sairaalassa niin paljon kun vaan haluat ja jaksat, ja ehkä vähän enemmänkin!

Minni kirjoitti...

Jenna: Voi, ihana kuulla:) Ja kyllä mä tiedän että sulle voi aina puhua <3 yritän ainakin toistaiseksi jättää pelotukset taka-alalle ja käsitellä niitä vasta lähempänä operaatiota. Siihen kun on vielä kuitenkin aikaa :) Ja kiva että tuut sinne pitään mulle seuraa, huolin sut kyllä anytime!!

K kirjoitti...

Hassua, että nää mitä lääkärit kertoo tästä leikkauksesta - eroaa aika lailla .D mulle ei nimittäin kerrottu kuinka kauan koko leikkaus kestää.
- sanottiin, että oot varmaankin sairaalassa viis päivää (tosin näin lyhyttä aikaa en ole ollut vielä minkään leikkauksen jälkeen..)
- Leikkauksen riskeiksi sitten taas sanottiin ryhtivikoja ja aivokalvotulehduksen kaltaisia oireita. Myöskin näin shuntin omaavana ihmisenä sanottiin, että voi tulla tukkeutumisen kaltaisia oireita.

Minni kirjoitti...

K: No on tosiaankin outoa! Mullekin puhuttiin että keskimäärin 5 pvää vietetään sairaalassa. Mutta onhan se aina tapauskohtaista :) Ai, mulle ei sanottu mitään ryhdistä? Aivokalvontulehduksesta kylläkin..

K kirjoitti...

Itseasiassa toi 5 päivää mainittiin, mutta ei oo vielä toteutunut. Aina on tullut jotain "kivaa ylimääräistä" Kuten keuhkokuume viime huhtikuussa, kun vaihdettiin shunttiin läppä kolmannen kerran vuoden sisällä.

Aloin jälkeenpäin ihmettelemään miks mainittiin noi ryhtiviat, koska mullahan on koko kroppa miten sattuu (pää väärässä asennossa, yliliikkuvat nivelet, virheasennot jaloissa...)

Minni kirjoitti...

K: Voi ei :/ toivottavasti säästyttäisiin molemmat komplikaatioilta tällä kertaa!