11.7.2013

Epikriisi

Vuosia, ainakin 3 vuotta päänsärkyjä. Ne tuntuvat eniten niskassa ja molemmin puolin ohimolla. Vaivat ovat pahimmillaan työpäivän jälkeen jolloin on joutunut erityisesti nostelemaan ja kumartelemaan paljon. Vaiva ei täysin helpotu vapaapäivinäkään mutta on selvästi lievempi. Kokee olevansa hyvin uupunut vaivan vuoksi. Myös silmissä on jonkilaista tuntemusta säryn aikana.Pikkuaivotonsillat työntyvät 7mm kaularangan kanavaan eli on Chiari malformaatio. Yleistila on hyvä. Liikkuminen on normaalia. Puheääni on selkeä. Silmät kääntyvät normaalisti kaikkiin suuntiin. Pään taaksetaivutuksen tekee hieman varoen ja kokee huonoa oloa ja silmissä oireita pään ääritaaksetaivutuksessa sekä jonkin verran eteen kumarruksessa. Pään liikkeistä helpoimmat ovat sivukäännöt. Chiari malformaatio joka kuvassa ei näytä aiheuttavan selvää ahtautta kallon pohjan suuren aukon seutuun mutta oirekuva on täysin selvä, samoin sitä provosoivat tekijät. Päädytään leikkaushoitoon jossa avarretaan kallo-kaularanka liitoskohtaa niskan kautta. Poistetaan takaraivon luuta ja ensimmäisen kaulanikaman takakaari. Avataan kova aivokalvo tältä kohtaa, jätetään se avoimeksi mutta aivokalvopussia väljennettämään laitetaan joko lihaskalvopaikka tai keinopaikka hermorakenteiden ympärille. Pikkuaivorakenteisiin tai ydinjatkokseen ei kajota. 
Tavoitteena on että niska- ja pääkivut merkittävästi lievenisivät. Riskeinä ovat tulehdukset, aivonesteen vuotaminen haavasta ja haavan mahdollinen uudelleen ompelu. Verenvuoto voi vaatia verensiirron, niska-hartiaseudun kiputila ja niskalihaksien kipeytyminen ovat myös riskeinä. Voi myös paljastua aivonestekierron häiriö. Leikkauksen jälkeen voi olla pahoinvointia niin että jopa 2 viikon sairaalassa olo on mahdollinen. Postoperatiivi sairasloma 1-2kk. Suostuu tähän suunnitelmaan. Neurokirurgian osasto 6a, tavoite aika 4kk.

2 kommenttia:

Jenna kirjoitti...

<3 mä ymmärrä miks just sä joudut kärsiin tälläsestä. Aina kun luen näitä juttuja niin tulee tosi paha mieli sun puolesta, mutta onneks asiassa on tapahtunut edistystä, vihdoin!

Minni kirjoitti...

Jenna, älä nyt semmosta mieti höpsö! Ikävä kyllä vaivojansa ei saa valita, pitää vaan oppia elään niiden kanssa :) Kyllä tää tästä <3